Risico van ooglaseren | Ogen laseren gevaarlijk?

UitroeptekenOndanks de sterke groei in populariteit van ogen laseren in Nederland zijn er velen die nog steeds twijfelen. Misschien niet zozeer omdat ooglaseren een financiële investering is, maar juist omdat geen ooglaserbehandeling 100% succesgarantie kan geven. Hoewel dit slechts een fractie scheelt met de werkelijke slaagpercentage, blijft de oogheelkunde natuurlijk wel streven naar deze garantie.

Risico van ooglaseren zorgwekkend?

Dankzij modern ooglaser apparatuur hoeft het hoornvlies van het oog slechts enkele tot tientallen seconden te worden blootgesteld. Want ogen laseren met hoge precisie, snelheid én een laag risico op complicaties is het nieuwe standaard geworden. In principe geen reden tot zorgen. Maar ooglaseren is en blijft tenslotte een medische behandeling. Daarom dient u rekening te houden met de mogelijke consequenties die hieronder staan beschreven.

Wat is het risico van ooglaseren? Alle gevaren op een rijtje:

Infecties

Wegens gebrek aan hygiëne gedurende de behandeling kan het behandelde oog besmet raken. Dit heeft als gevolg dat de patiënt een oog infectie oploopt. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat er nog steeds klinieken in Nederland té slordig omgaan met hygiënisch gebruik. Denk hierbij aan reiniging, sterilisatie en desinfecteren van ooglaser instrumenten. Ondanks deze bezorgdheid is de kans dat uw oog een infectie oploopt nog geen 0.2%. Bovendien worden uw ogen met antibiotische druppels ingebracht ter bescherming van schadelijke invloeden van buitenaf.
Houdt er overigens rekening mee dat ooginfecties enkele weken tot een maand na een ooglaser behandeling alsnog kunnen ontstaan.

Complicaties bij het flapje

Flapcomplicaties kunnen alleen ontstaan bij een LASIK-operatie (zie droge ogen). Dit incident wordt veroorzaakt door een te dun/ onregelmatig flapje, onjuiste positie of verschuiving van de flap. Gelukkig komen één van deze incidenten erg zelden voor.

Droge ogen (zanderig gevoel)

Droge ogen kunnen ontstaan door een Lasik behandeling, waarbij de zenuwen van het hoornvlies worden doorgesneden. Volledig herstel kan enkele maanden tot een jaar duren.
Om genezing te bevorderen kunt u droge ogen eenvoudig behandelen d.m.v. oogdruppels, kunsttranen of plugjes in de traanbuizen plaatsen.
Droge ogen kunnen tevens worden veroorzaakt bij rokers en mensen die contactlenzen dragen. Dus probeer rokerige ruimtes en lenzen te vermijden wanneer mogelijk.

Het gezichtsvermogen neemt langzaam af

Aan de hand van voorgeschreven oogdruppels zal het zicht weer verbeteren. Maar ook dit incident is zeldzaam.
Desnoods kunt u in aanmerking komen voor een herbehandeling. Maak hiervoor een afspraak bij uw behandelde kliniek.

Deze aandoening kan tevens te maken hebben met ouderdomsverschijnselen (zie leesbril na ooglaser behandeling).

Overcorrectie en ondercorrectie

Voor een bepaalde tijd kan er een overcorrectie of ondercorrectie ontstaan. De patiënt ziet té scherp of juist té wazig.
De kans dat dit bij u zal overkomen, is slechts minder dan 1%. De pechvogels kunnen gerust een vervolgbehandeling aanvragen, zodat een oogcorrectie wordt uitgevoerd.

Leesbril na ooglaser behandeling

Boven een leeftijd van circa 45 jaar vermindert het vermogen om op elk gewenste afstand scherp te zien (accommodatie).
Met bijziendheid kan dit ouderdomsverschijnsel verergeren na een ooglaser behandeling, waardoor u wellicht voor altijd een leesbril nodig heeft.

Halo’s en Glare

Halo’s (lichtkransen) en Glare (zien van schitteringen) kunnen vlak na een behandeling ontstaan, alhoewel deze klachten meestal binnen 3 maanden verdwijnen. Mocht het zien van kringen en strepen rondom lichtbronnen aanhouden (met name ’s avonds), dan komt u mogelijk in aanmerking voor implantlenzen.

Haze (vertroebeling van het hoornvlies)

Troebel hoornvlies leidt tot een (tijdelijke) vermindering van het gezichtsvermogen en het zien van contrast. Haze vorming kan met name ontstaan door een Lasek behandeling.
Bij slechts 1 tot 2 procent van alle gevallen is een vertroebeld hoornvlies aanhoudend waardoor een nabehandeling vereist is.

Astigmatisme (cilinderafwijking)

Onregelmatig hoornvliesoppervlak ontstaat door littekenvorming, onvoldoende genezing van het epitheellaag, of omdat de ooglaser behandeling niet optimaal is uitgevoerd. Minder dan 1% van de behandelde patiënten heeft last van astigmatisme na het ogen laseren.

Hangend ooglid

Na een behandeling kan het bovenste ooglid gaan hangen. Een hangend ooglid komt zelden voor en kan bovendien worden verholpen door een ooglidcorrectie.

Verschillen tussen ooglaser klinieken

Logo van ZKN KeurmerkTen eerste is het belangrijk om te weten welke klinieken een kwaliteitskeurmerk hebben. Erkende ooglaser klinieken zijn aangesloten bij Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Deze klinieken garanderen ogen laseren voor een betrouwbare en optimale kwaliteit. Een kliniek met het ZKN-keurmerk voldoet daarom aan de strengste eisen.

Erkende ooglaserklinieken hebben hun reputatie te danken aan een hoge slaagpercentage, welke uitgevoerd door de meest ervaren oogartsen. De kliniek en arts maakt veelal het verschil tussen een geslaagde of niet geslaagde behandeling. Deze verschillen zijn gebaseerd op de volgende factoren:

  • Hoeveelheid ervaring en deskundigheid van een arts.
  • Kwaliteit van het ooglaser apparatuur; merk en type laser.
  • Kwaliteitswaarborging, zoals hygiënisch onderhoud binnen een kliniek.
  • Keurmerken (zoals ZKN) en behaalde certificaties van klinieken.
  • Beschikbare behandelmethoden per kliniek.
  • Nacontrole inbegrepen bij het pakket?
  • Mogelijkheid voor een eventuele herbehandeling.
  • Vooronderzoek uitgevoerd door uw eigen oogarts of een ander deskundige?

Afgezien van de slaagkans, nog enkele andere doorslaggevende aspecten waarop u uw beslissing kunt baseren:

  • Klantvriendelijkheid.
  • Reistijd naar de kliniek (i.v.m. nacontroles).

Uw informatie over ooglaseren