Kies een behandeling

Lensimplantatie (implantlens)

Hoewel een lensimplantatie niet onder ogen laseren valt, is deze wél opmerkelijk populair bij mensen met een extreme oogafwijking. Wegens de bijzonder hoge dioptrieën komen zij dan niet in aanmerking voor een ooglaserbehandeling.

De implantlens techniek behoort tot één van de eerste en veiligste behandelingen in de oogchirurgie ooit ontwikkeld. Een permanente kunstlens (Artiflex, Artisan of ICL) vervangt als het ware uw natuurlijke lens. Ook opvallend is dat deze implantatie lens nooit hoeft te worden vervangen of onderhouden! Houdt er wel rekening mee dat niet beide ogen tegelijk worden behandeld.

Lensimplantatie procedure

Vóórdat de behandeling begint, zal uw arts het oog plaatselijk verdoven met een prik of oogdruppels. Tijdens de verdoving wordt een kunstlens met kleine klipjes aan de iris op het hoornvlies geplaatst. Een flinterdun sneetje (incisie) wordt in het hoornvlies gemaakt om de implantlens te plaatsen. Na de behandeling zal het hoornvlies weer worden dichtgehecht (bij Artiflex en ICL kunstlens type is dichthechten niet nodig).Procedure van lensimplantatieVoor een natuurlijk herstel wordt het oog met een ooglapje afgeplakt. De patiënt mag dit lapje de volgende dag zelf verwijderen.

In sommige gevallen besluit de oogarts uw natuurlijke lens te verwijderen en compleet te vervangen door een “geïmplanteerde” kunstlens. Raadpleeg een oogarts voor meer informatie hierover.

De lensimplantatie ingreep duurt gemiddeld zo’n 20 tot hooguit 30 minuten in totaal. Maar het voordeel van een lensimplantatie is dat u geen last zult krijgen van napijn!

Resultaten van een implantlens behandeling

Het oog geneest langzamer dan ooglaseren, maar alsnog relatief snel. Met een ICL (Implantable Contact Lens) implantatie blijken patiënten al binnen 24 uur goed te kunnen zien. Echter, voor een optimaal resultaat in het zicht is enkele weken geduld vereist. Zodra het oog is genezen kan het andere oog worden behandeld.

Voordelen van lensimplantatie Nadelen van lensimplantatie
Ideaal bij hoge oogafwijkingen. Leeftijdsgebonden (zie onderstaande voorwaarden).
Zeer veilige methode. Geen mesvrije behandeling.
Implantlens is permanent. Langdurige behandeling.
Geen pijn na de behandeling. Vrij langzaam herstelproces (in vergelijking met ogen laseren).
Geen leesbril en contactlenzen meer nodig.

Voorwaarden van lensimplantatie

Indien u niet in aanmerking komt voor zowel Lasek als Lasik, dan wordt deze methode vaak gesuggereerd.
Een lensimplantatie is voornamelijk geschikt voor patiënten die voldoen aan de volgende eisen:

  • Leeftijd tussen de 50 en 65 jaar.
  • Goede algemene gezondheid.
  • Bijziendheid van hoger dan -16.00 D (deze methode wordt dan mogelijk gecombineerd met een Lasik behandeling).
  • Bijziendheid vanaf -8.00 tot -23.00 D bij uitzonderingen.
  • Verziendheid vanaf +2.00 tot +15.00 D bij uitzonderingen.
  • Cilindersterkte tot circa 7.50 D.

Voor een uiterst deskundig advies over deze behandeling is het erg verstandig om informatie aan te vragen bij een ervaren oog specialist. Laat u zich bij voorkeur informeren door een oogarts van een erkende kliniek.

Uw informatie over ooglaseren