Kies een behandeling

Epi-Lasik

Epi-Lasik (Epitheel Laser in Situ Keratomileusis), ook wel Epi-Lasek, Epi-K of Epitheel Lasik genoemd, valt onder één van de veiligste ooglaser methoden ooit ontwikkeld. Epi-Lasik combineert namelijk de voordelen en elimineert enkele nadelen van Lasik en Lasek technieken. Deze “best of both worlds” methode verhoogt de voorspelbaarheid wat zorgt voor een stabieler eindresultaat. Met Epi-K komt er bovendien geen mesje of alcohol bij kijken!

Epi-Lasik is met name geschikt voor mensen met een dun hoornvlies of droge ogen. Ook contactsporters (zoals zwemmers en vechtsporters) lopen aanzienlijk minder risico bij het loskomen van het flapje.

Epi-Lasik procedure

Epi-Lasik 1De patiënt krijgt oogdruppels toegediend. Vervolgens brengt de chirurg het zogeheten epi-keratoom of microkeratoom aan op het oog (zie afbeelding 1). Dit apparaat kan slechts een dun laagje van het hoornvlies (de epitheellaag) als het ware “los trillen” zonder de Cornea te beschadigen.

Nu kan het laagje worden opzij geschoven (zie afbeelding 2). Epi-Lasik 2Onder deze laag bevindt zich het stroma waarin de behandeling met de excimer laser plaatsvindt.

Elk hoornvlieslaagje zal zich volledig hechten aan de onderliggende laag van het hoornvlies. Dit in tegenstelling tot Lasik, waarbij een scalpel wordt gebruikt die zelfs dieper in het hoornvlies snijdt. Epi-Lasik is daarom veiliger dan zijn voorganger.

Omdat Lasek het epitheel laagje losweekt met behulp van alcohol, sterven de cellen in dit laagje direct af. Bovendien kan er bij deze aanpak haze of regressie ontstaan. Dankzij het epi keratoom apparaat van Epi-Lasik, overleven de aangetaste cellen het juist wel.

Nadat het oog is gecorrigeerd en het epitheel flapje is terug geklapt wordt een tijdelijke beschermlens op het oog geplaatst.

Resultaten van de behandeling

Enkele dagen na de behandeling kan de bandagelens worden verwijderd. Gedurende de eerste 72 uur kan het beeld nog wazig zijn en u kunt last hebben van napijn. Hiervoor krijgt u van de oogspecialist voorgeschreven oogdruppels mee en desnoods een doosje pijnstillers. Om de genezing te versnellen dient u de eerste 3 maanden regelmatig oogdruppels toe te dienen. Na deze periode is de wond in het oog volledig hersteld en een optimaal zicht bereikt.

Voordelen van Epi-Lasik Nadelen van Epi-Lasik
Minder napijn klachten dan LASEK. Meer napijn klachten dan LASIK.
Behandeling verloopt scalpel- en alcoholvrij (ter verdoving). Langzame genezing.
Bijzonder veilige methode.
Voorspelbare, betrouwbare resultaten.
Procedure verloopt geheel pijnloos.

Voorwaarden van Epi-Lasik

Epi-K is uitzonderlijk geschikt voor mensen met een dun hoornvlies of droge ogen. Aanbevolen oogsterktes voor de Epi Lasik methode zijn als volgt:

  • Bijziendheid tot -8.00 D (Dioptrie).
  • Verziendheid tot +4.00 D.
  • Cilinderafwijking tot +6.00 D.

Uw informatie over ooglaseren